IMPACT & (BLIJVENDE) GEVOLGEN VAN HETCORONAVIRUS


 

In de sportwereld heerst onduidelijkheid over de potentiële gezondheidseffecten van het coronavirus. Kan COVID-19 effectief blijvende schade aanrichten, waardoor je – ook als recreant – nooit meer je oude niveau haalt?

Gepuliceerd in Cycling.be

 
 
blogpost2a.jpg
 
 

Hang niet de stoere uit door de coronamaatregelen in de wind te slaan en intensief te blijven trainen, want het zou je vroeg of laat heel zuur kunnen opbreken. Het coronavirus kan immers een ernstige longontsteking veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Een long is eigenlijk een aaneenschakeling van verschillende ketens. De kleinste vertakkingen monden uit in longblaasjes. Via die blaasjes komt de zuurstof die je inademt in je bloed terecht. Bij een longontsteking zit er geen lucht meer in de longblaasjes, maar wel vocht. Een ernstige longblaasinfectie kan op lange termijn wel degelijk blijvende schade veroorzaken. Ga je je longen bovendien nog eens extra uitputten door te sporten, dan richt je nog meer averij aan. Het kan zelfs leiden tot fibrose – littekenvorming op de longen – en kan zo een vermindering van de zuurstofcapaciteit in de hand werken. Een sterke daling van die zuurstofcapaciteit kan de loopbaan van een profrenner in gevaar brengen.

100% HERSTEL? PERFECT MOGELIJK

Gelukkig is het lichaam in staat om een kleine capaciteitsvermindering te compenseren. Vrees dus niet dat je na een eventuele coronabesmetting nooit meer op hetzelfde niveau zal rondfietsen. Het is perfect mogelijk om 100 % te herstellen, op voorwaarde dat je tijdens en net na de ziekte voldoende rust. Als je positief test op het coronavirus of vermoedt dat je besmet bent, is rust noodzakelijk. Zeker langdurige, intensieve fysieke activiteiten zijn af te raden – ook voor niet-besmette personen. Bij koorts is conditietraining sowieso uit den boze, maar ook met extreme krachttraining doe je je lichaam op dat moment geen plezier. Bij ziektes die gepaard gaan met koorts mag je pas veertien dagen na de genezing hervatten. Wie te kampen heeft met het coronavirus en toch intensief blijft sporten, loopt tevens het risico op myocarditis. Myowat? Myocarditis is de medische term voor een ontsteking van het hartspierweefsel. Als je zware inspanningen blijft leveren terwijl het virus in je lichaam zit, wordt er veel geïnfecteerd bloed door je hart gepompt. Op die manier is de kans groter dat het virus zich op de hartspier nestelt – simpelweg omdat er tijdens het sporten veel meer bloed doorstroomt dan in rust. Myocarditis kan op zijn beurt zorgen voor hartritmestoornissen en kan in het slechtste geval zelfs een plots overlijden veroorzaken. Wie drager is van het virus, moet zijn hartslag niet per se voortdurend onder 60 slagen per minuut proberen te houden, maar laat het wel een waarschuwing zijn waarom rusten tijdens deze ziekte zo belangrijk is.

HARD TRAINEN ONDERDRUKT IMMUUNSYSTEEM

Ben je (voorlopig) gespaard gebleven van het coronavirus? Houden zo! Naast een goede handhygiСne, ‘social distancing’ en het respecteren van de overheidsmaatregelen moet je als sportieve medemens nog enkele extra zaken in het oog houden. Je drijft je lichaam immers best niet tot het uiterste in deze onzekere periode. Tijdens een intensieve inspanning stijgt het aantal witte bloedcellen, waarna het aantal lymfocyten – een type witte bloedcellen dat bijdraagt tot de performantie van je immuunsysteem – daalt. Ook andere immuniteitscellen die klaar zijn om de vijand aan te vallen zullen verminderen in aantal. Anderzijds zien we na een forse inspanning net een stijging van het aantal neutrofielen, een type witte bloedcellen dat gerelateerd is aan bacteriële infecties. De conclusie? Intensief sporten zorgt voor een verandering in het evenwicht van bepaalde cellen, waardoor je een groter risico loopt op virale infecties. Dit geldt niet enkel voor profs die extreme trainingen afwerken, maar ook voor recreanten die (te) diep gaan. Kortom: train niet te lang, niet te intensief en draag zorg voor je lichaam. Blijf bezig, maar hou je immuniteit op peil.

VOORDELEN VAN SPORTEN

Gelukkig heeft sporten ook heel wat positieve effecten! Topsporters of zeer actieve personen zijn sowieso veel met hun lichaam bezig. Ze eten gezond, voelen hun lijf en leden goed aan en weten wat ‘matige intensiteit’ voor hen betekent. Als een sporter in goede conditie besmet raakt, zal zijn afweersysteem meestal beter in staat zijn om het coronavirus te lijf te gaan. Bovendien zal iemand met getrainde longen en een hogere VO2 max minder snel last krijgen van kortademigheid. Tot slot nog een tip: als je je gezonde voeding wil aanvullen met een supplement, kies je het best voor vitamine D. Dit draagt bij tot een sterk immuunsysteem, wat superbelangrijk is in deze coronatijd.

 
blogpost2.jpg
infografiek.png

De J-curve, die genoemd is naar haar J-vorm, toont je het verband tussen sporten en de kans op een infectie. Inderdaad: de ‘J’ lijkt geschreven door een kip met een bezemsteel, maar deze curve bevat wel nuttige informatie. De y-as staat voor het risico op een luchtweginfectie, terwijl de x-as de intensiteit van je training aangeeft. Hieruit kan je opmaken dat sporten aan een matige intensiteit de kleinste kans op een infectie van de bovenste luchtwegen oplevert. Sport je bijna niet, dan heb je meer kans op besmetting. Wie tot slot zeer intensief sport, loopt veruit het grootste risico. Zonder klachten blijf je dus best onder 75 % van je maximale capaciteit. En met klachten is er slechts één devies: rust!

Previous
Previous

DE RACE TUSSEN VEGGIE,VEGAN EN VLEES

Next
Next

INTERMITTENT FASTING: HYPE OF HEILZAAM?